STORT BYGG MED HØYT STRØMFORBRUK: Oaklands hovedkontor og lager er på 8000 kvadratmeter. Før energieffektiviseringen var strømforbruket veldig høyt. Foto: Rita Tvede Bartolomei.

Daglig leder for hagemøbel- og juletrespesialisten Oakland, Helge Eikeland, trodde egentlig ikke det var mulig å kutte strømforbruket med hele 50 prosent. Men i oktober skjedde det «umulige» ved hovedkontoret i Mandal. Totalt kan besparelsene bli på hele 200.000 kroner i året.

Av Rita Tvede Bartolomei

- Vi så tidlig at det kunne være et stort potensial for energieffektivisering hos Oakland, og gevinstene kom veldig raskt, sier han.

Enøk Total har blant annet installert varmepumper, smart styring av oppvarming og ventilasjon, samt overvåking av energimålere, forteller Trond.

- Energiovervåkningssystemet (EOS) Energy Manager, og tjenesten Energivakta , gjør det mulig å holde god kontroll på energien som Oakland forbruker gjennom året. Energivakta optimaliserer strømforbruket tilpasset bruken av bygget, årstid, ferieavvikling med mer. Energy Manager overvåker strømforbruket, slik at vi kan handle raskt om forbruket plutselig ser uforholdsmessig høyt ut, forteller Trond Kristiansen.

Han beskriver kunden som genuint interessert i energisparing.

- Helge har vært fremoverlent og positiv gjennom hele prosessen, sier Trond.


SPESIALISERER SEG PÅ HAGEMØBLER: Oakland har filialer flere steder i landet, og har landets største utvalg av hagemøbler, forteller daglig leder Helge Eikeland. Foto: Rita Tvede Bartolomei

- Selv om vi har økt bruken av bygget, så bruker vi likevel mindre strøm i oktober i år enn i oktober i fjor. Jeg trodde egentlig ikke det var mulig å få til – det må jeg innrømme, sier Helge Eikeland, daglig leder for Oakland.

Bygget Oakland i Mandal disponerer er på 8000 kvadratmeter, og er et av byens største. Høsten 2021 inngikk firmaet en 8-årig energispareavtale med Enøk Total.

SPARTE MYE - VIL SPARE MER: Helge Eikeland forteller at å redusere strømregningen med 50 prosent i oktober, sammenlignet med samme måned i 2020, trodde han var umulig.

Miljøvennlig og økonomisk fornuftig

I tillegg til å spare store summer på energieffektiviseringen, vil tiltakene også ha miljøvennlige konsekvenser: CO2-kutt på 65 tonn i året.

- Strømsparing er økonomisk fornuftig og miljømessig fornuftig. Vi valgte Enøk Total fordi de hadde mange gode referanser fra andre, og tillegg er de en lokal tilbyder. Vinn-vinn på mange måter, rett og slett, sier Helge.

Oakland startet opp som en ren nettbutikk for hagemøbler for fire år siden, men har nå nettbutikk og 7 fysiske butikker i Norge. Hovedkontor og lager ligger i Mandal. Sortimentet på over 40.000 ulike produkter, har de siste årene blitt utvidet med flere typer møbel- og interiørvarer til hus og hage. Også kunstige juletrær.

- Vi har Norges største utvalg av hagemøbler. Konseptet vi satser på er kvalitet, ikke alltid billigst, men mest verdi for pengene likevel, sier han.

Kan kutte årsforbruket med 200.000 kroner

Med dagens strømpriser vil tiltakene for energieffektivisering trolig kutte strømforbruket med opp mot 200.000 kroner i året.

- Slik strømprisene er nå ville Oakland i Mandal ha betalt rundt 500.000 kroner i året for strøm uten energieffektivisering, sier Trond Kristiansen, business controller hos Enøk Total.

I oktober i år sparte Oakland 20.000 kroner sammenlignet med samme måned i fjor. Forbruket i oktober er ned med nesten 50 prosent mot fjoråret.

Ønsker du garanterte energibesparelser? Enøk Total er spesialister på energieffektivisering for private og offentlige virksomheter - næring og industri. Vi drifter 700 bygg for virksomheter over hele Norge. Våre kunder vil kunne spare 30 til 70 prosent på sine energiutgifter. Ta kontakt med daglig leder Rune Rosseland på 90575502 eller rune@enoktotal.no.