Aquarama i Kristiansand kuttet energiforbruket med 50 prosent, etter kun ett år med tiltak fra energieffektiviseringsfirmaet Enøk Total. Men energibesparelser på 70 prosent er et realistisk mål. Enøk Total drifter 700 bygg over hele Norge, og deres kunder sparte i fjor 100 millioner kilowattimer.

Kompetansefirmaet som holder til i sørlandsbyen Mandal, er spesialister på energieffektivisering for private og offentlige virksomheter, næring og industri. De drifter 700 bygg for virksomheter over hele Norge.  

- Vi har til nå spart mest energi på god styring av fjernvarme og fjernkjøling, og bruker derfor ikke mer energi enn nødvendig. Aquarama har egentlig et toppmoderne anlegg med systemer som kan gjenvinne all energi som skapes. Men vi brukte likevel for mye. Derfor trengte vi hjelp fra noen som virkelig kunne energibesparelser som fungerer på kort og lang sikt, sier Thomas Ovnan, teknisk sjef hos Aquarama. De tegnet en 8-årig driftsavtale med Mandalsbedriften i 2019.

Enøk Total har levert et nøkkelferdig prosjekt med ansvar for driftsovervåking, kontinuerlig forbedring, oppfølging og rapportering om energi og effektutvikling, CO2-regnskap og økonomiske besparelser. 

Hvordan finne rett aktør på energisparing?

Thomas Ovnan forteller han brukte flere måneder på å finne rett aktør til energieffektiviserings-prosjektet. Aquarama hadde ikke nok spisskompetanse på energisparende tiltak og energiovervåkning i egen driftsavdeling. 

- Veldig folkelig beskrevet, så er de rett og slett vanvittig gode på energieffektivisering. Mange aktører på markedet kan levere tekniske løsninger som er gode og moderne. Likevel har de ikke energieffektivisering som spesialkompetanse. Enøk Total gjorde en grundig evaluering av våre utfordringer og behov, og la opp en tiltaksplan på utførelse og oppfølging, sier han.

Ovnan sier mange større virksomheter i Norge har moderne anlegg og utstyr for ventilasjon, varme, kjøling og belysning. Men moderne utstyr er ikke det samme som optimal energibruk.

- For å klare å få ut potensialet til et anlegg, og finne løsninger som gir reelle energibesparelser, så må det riktig ekspertise til. For vår del var det gunstig å outsource hele driften til Enøk Total. De er utrolig gode på det de gjør, og kan love kundene besparelser fra første stund. Energieffektivisering er ikke bare nyttig for store foretak som vårt, men for alle typer virksomheter som ønsker å få ned kostnadene til energiforbruk, sier han. 

Investeringene tilbakebetales raskt

Daglig leder for Enøk Total, Rune Rosseland, forteller at optimalisering av anlegg og utstyr med påfølgende drift- og overvåkning, er viktig for å realisere og garantere resultater. 

- Vi tilpasser driften til byggets bruk, årstider og ferier. Foreløpig er kundens fjernvarmebehov nær halvert, og fjernkjølebehovet er mer enn halvert. Det utgjør årlige millionbeløp for et stort anlegg som Aquarama. Investeringen de har gjort er derfor tilbakebetalt på mindre enn 3 år, forklarer Rosseland. 

Han sier Aquarama viste et stort engasjement for energisparing fra første stund. 

- Ofte blir det en vekker for kundene hvor raskt det er mulig å spare energi, og hvor raskt investeringene kan tilbakebetales. Siden vi vet at slike tiltak gir raske besparelser, tar vi risikoen med å inngå en «no cure – no pay»-avtale, sier Rune Rosseland. 

Rune Rosseland, Daglig leder for Enøk TOtal

Virksomheter kan spare fra 30 til 70 prosent på energiutgifter

I løpet av de første 15 månedene av driftsavtalen, har Enøk Total planlagt hvordan de videre skal halvere forbruket av fjernvarme og fjernkjøling hos Aquarama. Strømforbruket skal også betydelig reduseres.

- Generelt er det svært mye å hente på fjernvarme- og fjernkjølings-tiltak. Våre kunder sparer i snitt fra 30 til 70 prosent etter tiltak. Det høres sikkert utrolig ut, men potensialet er enormt. Dessverre har de færreste virksomheter nok kjennskap til mulighetene. Vi får det til med en tverrfaglig tilnærming, rådgivning, teknisk prosjektleveranse og kontinuerlig drift, sier Rosseland.

Aquarama var ferdigstilt i 2013 og er et komplett anlegg på 55 000 kvadratmeter med badeland, idrettsbasseng, stupeanlegg, spa, treningssenter, idrettshall (eliteseriearena for håndballaget Vipers) og ulike folkehelsetilbud. Anlegget har i tillegg næringslokaler, hotell og parkeringsanlegg. Idrettshallen har rundt 1700 sitteplasser, og badelandet har kapasitet til cirka 1000 gjester samtidig.